feng shui
Inainte de orice definitie, teorie sau presupunere, Feng Shui este un stil de viata care difera cu mult peste ceea ce noi traim astazi. El reprezinta o alternativa, o posibilitate de a constientiza ca de fapt viata nu inseamna doar a robi de dimineata pana seara, ca duminica este o zi sfanta, de odihna si relaxare, ca merita sa traiesti sufleteste mult mai bine decat ai facut-o pana acum.
Daca privim si analizam vechimea acestui stil de viata, putem spune ca el este o tehnica traditionala chineza prin care putem crea un ambient armonios si sanatos pentru a trai si munci. Denumit feng shui traditional sau clasic este metoda ce studiaza timpul, mediul inconjurator si spatiile interioare. El cerceteaza modul in care energiile cerului si ale pamantului interactioneaza intre ele si influenteaza omul.
Echilibrul atrage sanatatea
Scopul acestei stiinte este de a echilibra aceste energii. Pentru om echilibru inseamna stare de liniste sufleteasca si armonie. Echilibrul atrage o sanatate mai buna, prosperitate si relatii armonioase. Dar echilibrul trebuie sa fie prezent oriunde: acasa, la serviciu, in mediul inconjurator peste tot.
Arta de a trai in armonie
Feng shui ne invata sa traim in armonie cu noi insine si cu cei din jur. Este bine sa invatam sa ne echilibram emotiile, sufletul, mintea, relatiile cu cei din jurul nostru, trupul si mediul in care traim. Poti face aceste lucruri doar daca vrei iti imbunatatesti standardul de viata si calitatea vietii. Esti fericit si traiesti o viata frumosa cand respecti mediul si faci cat mai putin rau naturii. Bunastarea materiala o demonstrezi cand pretuiesti resursele naturale ale pamantului, cand conservi energia, cumperi sau produci tot ce inseamna natural si apreciezi ofertele naturii.
Fara stres
Mediul in care traim este presarat de stres. Este o stare care ne afecteaza sanatatea, psihicul si emotiile. Il putem elimina avand grija de mediul ambiant, sa creand unul mai favorabil pentru a trai si munci armonios. Feng shui ajuta la cresterea energiei si oxigenului pentru reducerea stresului, prin crearea unui ambient similar celui natural, pentru a intari sistemul imunitar in vederea unei sanatati mai bune.
De ce sa invatam feng shui?
Pentru ca el este asociat cu prosperitatea, abundenta si bogatia.
In occident aceasta veche traditie a inceput sa fie foarte cunoscuta. Profesionisti sau nu ofera sfaturi si tehnici dintre cele mai diverse in articole, carti, reviste. Continutul multora dintre ele nu au decat scopul de a face revista mai interesanta si sa obtina bani din vanzarea lor. De aceea este bine sa facem diferenta intre feng shui traditional si cel fals.
Istorie feng shui
Istoria Feng Shui a inceput cu inventarea busolei magnetice de catre Imparatul Galben (2700 i.Ch). Cu ea, imparatul s-a orientat pentru a iesi impreuna cu armata sa dintr-o ceata densa creata de un vrajjitor, in timpul unei lupte din care a iesit invingator. Istoria Feng Shui reprezinta si cunostinte, invataturi si idei filosofice vechi, concepte fundamentale ca yin si yang, cele 5 elemente de baza si cele 8 trigrame. Se spune ca cele 8 trigrame au fost inventate de Imparatul Fu Hsi aprox. 4.500 i.Ch.
Dinastia Han (206 i. Ch - 220 d. Ch) - Feng Shui devine foarte popular si aplicat de nobilii chinezi la locuinte si constructiile funerare.
Dinastia Tang (618-907 d. Ch) - perioada importanta in dezvoltarea Feng Shui. Se naste marele invatator Yang Yun Sung (834-900 d. Ch). Contributia sa o reprezinta inelele de pe busola Luo Pan - ,,cei 24 de munti” si ,,cei 72 de dragoni”
Maestrul Yao Yan Han - a intalnit intr-o pestera un batran care i-a dat o carte ce continea formula secreta a Feng Shui, de care imparatul se temea. Urmare a acestor temeri, imparatul ii ia cartea secreta si pune un calugar sa scrie o alta carte ,,Omorandu-i pe barbari” ce dadea informatii eronate despre adevaratele cunostinte de Feng Shui. Aceste informatii eronate s-au raspandit foarte mult in randul chinezilor, generand multe confuzii in studiul Feng Shui.
Despre maestrul Yao s-au vehiculat diferite informatii; fie ca a fost omorat de imparat, fie ca a fost salvat de Maestrul Yang Yun Sung, un bibliotecar al curtii imperiale care ulterior a luat ,,cartea secreta despre Feng Shui” din biblioteca palatului imperial, dobandind cunostinte aprofundate si devenind cel mai renumit profesor din istoria Feng Shui-ului.
Maestrul Yang Yun Sung - adevarata sa invatatura nu a putut fi scrisa clar in carti, pentru ca era complicata si ascunsa. Invatatura transmisa de el era partiala si criptata, putini oameni intelegeau adevaratul sens al cuvintelor. Din aceasta cauza s-au dezvoltat diferite ramuri ale Feng Shui.
Maestrul Lai Po Yee (961-1277 d. Ch), dinastia Sung - a inventat inelul de pe Luo Pan numita ,,Placa omului”
Maestrul Chiang Tai Sung (1368-1644 d. Ch) cel mai influent invatator din istorie care a scris cartea ,,Dezbaterea si verificarea teoriilor Feng Shui” in care ataca scoala San Ke (a celor trei armonii) si incurajand scoala San Yuen considerand-o adevarata practica Feng shui. Dezvaluie formula ,,stelelor inlocuitoare”.
Maestrul Sam Chuk Yin (1848-1906 d. Ch) - Scrie cartea ,,Stelele Zburatoare (Xuan Kong) ale Maestrului Sam” si este considerata Biblia scolii Feng Shui a stelelor zburatoare si in care explica foarte clar teoria si modul de lucru ale stelelor zburatoare.